GDO Yetiştiren Ülkelerdeki Çiftçilerin Daha Az Tohum Seçeneği Oluyor


Genetiği değiştirilmiş ekinlerin savunucularının iddialarından biri, GD tohumların tanıtılmasının, yetiştirilecek tohumları seçme konusunda çiftçilerin seçimini artırmasıdır.

GDO Yetiştiren Ülkelerdeki Çiftçilerin Daha Az Tohum Seçeneği Oluyor

Çevre Bilimleri Avrupa'da yayınlanan yeni bir çalışma tam tersini buldu: GDO'lu tohum yetiştiren bir ülkedeki çiftçiler tohum seçeneklerinin azaldığını, GDO'lu olmayan ülkelerdeki çiftçilerin ise tohum seçeneklerinin arttığını gördü.

Araştırmacılar, farklı derecelerde GDO'lu ürünü benimseyen ülkelerde (Avusturya, Almanya, İspanya, İsviçre) gerçek dünya mısır çiftçilerinin ne kadar gerçek seçime sahip olduğunu tahmin etmek için yerel ve bölgesel tohum tedarikçileri, ulusötesi tohum şirketleri ve kamu ulusal tohum kataloglarının anketlerini kullandılar.

Araştırmacılar, Avrupa ülkelerinde çiftçilerin GD çeşitlerini kısıtlamalarına rağmen 1990'larda sahip olduklarından daha fazla mısır tohumu çeşidine sahip olduklarını buldular. Avrupa'nın önde gelen GD mısır üreticisi ülke olan İspanya'da GD çeşitlerin artan oranda benimsenmesiyle birlikte, çiftçilerin mevcut toplam mısır çeşidi sayısı seçeneklerinde bir düşüş yaşandı.

GMO Free ve NON GMO etiketi ve sertifikasyonu ile ilgili konularda ayrıntılı bilgi edinmek veya belgelendirme başvurusunda bulunmak için uzman ekibimize ulaşmaktan çekinmeyiniz.